Feature Stories

News

Where Creativity and Sustainability Meet: A Look Inside Vans’ Headquarters

Tags: Brand News Life at VF

Where Creativity and Sustainability Meet: A Look Inside Vans’ Headquarters

September 19, 2018

This June marked the one-year anniversary of the Vans® headquarters in Costa Mesa, California. While the 182,000-square-foot building itself is something to behold, the most impressive feature is the brand’s commitment to creativity and sustainability.

Vans moved out of its Cypress, California, office, its home for nearly a decade, into a larger space that could support its rapid growth and foster team creativity and collaboration. The brand has sustained success by streamlining the product cycle time and attracting consumers of all ages, which allows them to continue investing in the business and their associates. 

“We wanted to create a space that supports creative expression, collaboration and future growth,” said Cheryl Van Doren, Vice President of Human Resources, Vans. “This building does all that while staying true to our ‘Off The Wall’ motto. This is truly the first time we’ve had a space worthy of being classified as a corporate headquarters, but it doesn’t feel uptight and stuffy like some offices. It’s a true representation of who we are as a company.” 

Vans’ deep roots in action sports, art and music are woven throughout the building – from a skatepark onsite, to a music room where associates can jam, to photos of Vans’ associates showcasing the brand’s people first mentality, to artwork etched and painted by artists and athletes all over the walls, the global headquarters celebrates the brand’s 50-year heritage of enabling creative expression.  

What’s also on display is the brand’s commitment to sustainability, which earned the building LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Platinum Certification. Sustainability features include state-of-the-art, energy-efficient equipment, 38 electric vehicle charging stations, composting stations, water-filling stations, energy-efficient lighting and large windows that provide natural light throughout the building. Sixty percent of the building’s power is produced with solar energy.

“Not only are people comfortable in the space, they’re proud to work here,” said Van Doren. “After a year, I still walk in every day feeling an overwhelming amount of appreciation and pride.”   

View images of Vans' new global headquarters below.